نگارش حقوقی

مراحل گرفتن حکم رشد دختر برای ازدواج

طبق قانون هر کشوری افراد برای انجام امور حقوقی خود باید سن و شرایط عقلی و ذهنی خاصی را داشته باشند برای همین است که مثلا ما معامله خرید و فروش یک فرد 5 ساله را به طور معمول نمی پذیریم زیرا می دانیم این فرد قادر به انجام این کار نیست. اما این عدم قدرت انجام امور حقوقی که به آن اصطلاحا اهلیت گفته می شود همیشه به سادگی قابل شناسایی نیست و باید با ظرافت های قانون آشنا بود. حکم رشد در اینجا اهمیت پیدا می کند مخصوصا وقتی یکی از این موارد ازدواج و سن ازدواج برای دختر باشد که در سالهای اخیر بسیار هم چالش برانگیز بوده است. در این شرایط بحث رشد و گرفتن حکم رشد دختر برای ازدواج مطرح می شود که من و وکیل درباره آن توضیح میدهد.

صدور حکم رشد به چه معناست؟

حکم رشد در حقوق ایران افراد تا پیش از رسیدن به سن قانونی که 18 سال نام دارد. در اصطلاح کسی که به سن 18سال تمام شمسی رسیده باشد یا به موجب حکم قطعی دادگاه حکم رشد وی نیز صادر کردد به عنوان فرد بالغ برای تصرف در اموال خویش دارا خواهد بود در واقع رشد به معنای توانایی ذهنی برای تصمیم گیری در امور شخصی و مالی خود می باشد.

گواهی رشد یا حکم رشد به موجب تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی در مواردی صادر می شود که شخصی به سن بلوغ رسیده باشد لیکن به سن رشد که هجده سالگی می باشد نرسیده باشد. در این نوشتار ضمن بررسی مراحل و شرایط دریافت حکم رشد، برخی از مهمترین مقررات قانونی در زمینه رشد قانونی و حقوقی را مورد بررسی قرار می دهیم.

گواهی یا حکم رشد چیست؟

افراد برای اینکه اهلیت انجام امور حقوقی را داشته باشند باید واجد 3 ویژگی بلوغ، عقل و رشد باشند. دختران بعد از رسیدن به سن 9 سال تمام قمری و پسران بعد از رسیدن به سن 15 سال تمام قمری به طور پیش فرض بالغ محسوب می شوند. بنابراین دو شرط دیگر یعنی عقل و رشد نیز باید وجود داشته باشد. شرط عقل اغلب با رسیدن به سن بلوغ برای افراد فرض شده است اما بحث رشد اندکی متفاوت است.

رشد در امور مالی مطرح می شود و ربطی به امور غیرمالی ندارد و به این معناست که فرد توان تشخیص درست از غلط و مضر از مفید را دارد و می تواند امور مالی خود به طور عاقلانه مدیریت کند. در قانون مدنی کشور ما سن احراز رشد 18 سالگی است یعنی فرد 18 ساله رشید محسوب می شود و می تواند در امور مالی خود دخالت کند و منع قانونی ویژه ای ندارد مگر خلاف آن ثابت شود.

بنابراین یک دختر بعد از رسیدن به سن 9 سال بالغ است و اگر تا 18 سالگی قصد تصرف در امور مالی خود را دارد باید حکم رشد بگیرد و یک پسر هم تا سن 15 سالگی بالغ است و اگر در فاصله زمانی 15 تا 18 سالگی قصد تصرف در اموال خود را دارد باید حکم رشد داشته باشد.

من و وکیل به شما پیشنهاد می کند که حتما مقاله مشاوره حقوقی چیست را بخوانید تا در زمینه مشاوره و راهکار صدور حکم رشد اطلاعات لازم را داشته باشید.

طبق تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی : ” اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد”. در واقع منظور اصلی این ماده این است که فرد صغیر با رسیدن به سن بلوغ می تواند در امور غیرمالی خود تصرف کند و اهلیت لازم را دارد اما برای دخل و تصرف در امور مالی با اینکه صغیر به سن بلوغ رسیده اما لازم است رشد او ثابت شود. در واقع این همان چیزی است که در بالا توضیح دادیم.

حکم رشد برای ازدواج دختر

یکی از مباحث مهم درباره حکم رشد ازدواج است. همانطور که می دانید درست است که ازدواج در نگاه اول یک موضوع یک غیرمالی به نظر می رسد اما دارای آثار مالی مانند نفقه و مهریه است. بنابراین شرط رشد باید وجود داشته باشد. در اینجا می خواهیم درباره حکم رشد دختر برای ازدواج و مراحل گرفتن آن را توضیح دهیم.

 طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی سن ازدواج برای دختر 13 سال تمام شمسی و برای پسر 15 سال تمام شمسی است. طبق این ماده ازدواج دختر قبل از 13 سالگی و بعد از 13 سالگی تا سن رشد در شرایط متفاوتی ممکن است.

صدور حکم رشد برای ازدواج - من و وکیل

ازدواج دختر قبل از 13 سال تمام شمسی: طبق قانون ممنوع است اما با وجود اذن ولی به شرط رعایت مصلحت و تشخیص دادگاه ممکن است.

ازدواج دختر بعد از 13 سال تمام شمسی تا 18 سالگی: دختری که به سن 13 سال تمام شمسی رسیده است ممنوعیت قانونی برای ازدواج ندارد اما همچنان به اذن ولی و داشتن حکم رشد نیاز است. دریافت حکم رشد به دلیل آثار مالی ازدواج است.

ازدواج دختر بعد از 18 سالگی: ازدواج دختر باکره به اجازه پدر نیاز دارد اما چون فرد رشید محسوب می شود دیگر به حکم رشد نیازی نیست.

مراحل گرفتن حکم رشد برای ازدواج

دختری که قصد دریافت حکم رشد برای ازدواج را دارد باید دادخواست حکم رشد را در سامانه قضایی ثبت کند. مرجع رسیدگی به درخواست صدور حکم رشد برای ازدواج دختر دادگاه خانواده محل اقامت دختر است. دادگاه خانواده این درخواست را بررسی می کند، تحقیقات و آزمایشات لازم مانند آزمایشات بالینی باید انجام شود و در صورتی که دادگاه رشد دختر را احراز نمود، حکم را صادر خواهد کرد.

دختر در جلسه دادگاه باید مدارک لازم مانند شناسنامه، کارت ملی و مدارک دیگر مانند استشهادیه شهود و … را به همراه داشته باشد. بعد از این دختر باید به همراه سایر مدارک مورد نیاز برای ازدواج باید حکم رشد خود را نیز به همراه داشته باشد در غیر این صورت ازدواج او ثبت نخواهد شد.

حکم رشد برای وام ازدواج

گفتیم که سن رشد 18 سالگی است حال فردی که به 18 سالگی نرسیده است و ازدواج کرده است چگونه می تواند وام ازدواج که یک امر مالی است را دریافت کند؟ در این شرایط نیز فرد باید برای دریافت وام ازدواج علاوه بر اینکه به سن بلوغ رسیده باشد، حکم رشد را نیز دادگاه دریافت کرده باشد و آن را برای وام به بانک ارائه کند. 

من و وکیل به شما پیشنهاد می کند در صورت نیاز به مشاوره حقوقی در اصفهان حتما کلیک کنید و نکات را به دقت مطالعه فرمایید.

شرایط و درخواست صدور حکم رشد برای ازدواج

برای آغاز مراحل صدور حکم رشد برای ازدواج، در شروع باید یک سری مدارک تهیه و آماده شود و به دادگاه در زمان مشخص ارائه گردد. دادگاه در این زمینه برای صدور حکم رشد برای ازدواج، دادگاه مشاوره حقوقی خانواده محل اقامت شخص درخواست کننده را مشخص می کند.

محجور کیست؟ و انواع حجر کدامند؟

حکم رشد لازم است با اصطلاح حجر و محجور آشنایی داشته باشید.  حجر به این معنی است که به حکم قانون، شخص از اراده امور خود منع شده و نمیتواند اعمال حقیقی خود را شخصا انجام دهد. به چنین شخصی که اموالش تصرف شده آن منع شدهو در اداره امور توانایی لازم  نداشته باشد را محجور گفته می شود.

  • حجر حمایتی و حجر سوء ظنی
  • حجرخاص و حجر عام
  • حجر قضایی و حجر قانونی
  • حجر دارای پایان مشخص و حجر دارای پایان نامشخص

مدارک لازم برای دریافت گواهی رشد

برای دریافت حکم رشد، مدارک زیر می بایست در ضمن دادخواست به دادگاه خانواده تحویل گردد:

  • شناسنامه و کارت ملی
  • فرم درخواست صدور گواهی رشد
  • رسید هزینه دادرسی پرداخت شده برای دریافت گواهی رشد
  • سایر مدارک و مستندات مثل تحقیق محلی واستشهادیه که ممکن است مورد استناد قرار گیرد.

نمونه دادخواست صدور حکم ر شد

خواهان : خانم : …

خواننده : …

1- مدعی المعلوم (دادستان)

2- ولی یا قیم

خواسته : تقاضای صدور حکم رشد برای ازدواج

ریاست محترم دادگاه خانواده 2 تهران

با سلام و تحیت

احتراما به استحضار می رساند اینجانب … فرزند … به شماره شناسنامه … کد ملی … بموجب مدارک سجلی تقدیمی در تاریخ … به دنیا آمده ام و سن اینجانب بیش از 10 سال تمام قمری است و اینجانب از لحاظ رشد، چه از نظر عقلی و چه از نظر جسمی به میزان کافی رسیده ام و شخصا قادر به اداره ی اموال و تصدی امور و تشخیص مصلحت خود در تمامی زمینه های مالی و غیر مالی هستم . نظر به مراتب فوق، با توجه به مدارک تقدیمی مستنداً به ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی تقاضای صدور حکم رشد برای ازدواج، مطابق با خواسته تقدیمی مورد استدعاست.

پیشنهاد سایت من و وکیل به شما این است: مقاله ازدواج با اتباع خارجی را حتما بخوانید.

نکات حقوقی تکمیلی در خصوص دریافت گواهی حکم رشد برای ازدواج

موضوعی که باید در مورد صدور حکم رشد برای ازدواج به خاطر داشت این است برای کسانی که سن آنها 18 سال تمام یا بیشتر باشد، نیازی به صدور حکم رشد نیست. این اشخاص از نظر قانون به عنوان اشخاص رشید و صلاحیت لازم برای انجام تصرف در امور مالی خود را دارند. در صورتی که گواهی پزشکی قانونی، شخصی را به عنوان سفیه معرفی، قانوناً نمی تواند در امور مالی خود دخالت کند. سفیه یک اصطلاح شرعی است و به معنای کسی است که دانایی و عقل کافی برای مدیریت امور مالی خود را ندارد.

سوالات قاضی در مورد حکم رشد چیست؟

  1. تاریخ دقیق تولد شما (روز، ماه و سال) چیست؟
  2. قیمت روز دلار چقدر است؟
  3. قیمت روز سکه چقدر است؟
  4. تورم یعنی چی؟
  5. نحوه صحیح معامله کردن چیست ؟
  6. اگر مقدار زیادی پول داشته باشی اولین کاری که با آن می‌کنید چیست؟
  7. نوسان سکه و طلا در سال گذشته تا کنون چقدراست؟
  8. برای وکالت در فروش ملک یا ماشین چه باید کرد؟
  9. قیمت ملک در مناطق مختلف تهران به صورت تقریبی چقدر است؟
  10. حکم رشد را برای چه اموری میگیری؟
  11. وظایف پلیس + 10  چیست؟
  12. چقدر بهت ارث رسیده و بعد از دریافت ارث چه میخواهی بکنی؟
  13. سال 1402 به چه سالی نامگذاری شده است؟
  14. اگر مقدار زیادی پول نقد داشته باشی آیا در خانه نگهداری میکنی یا در بانک؟
  15. نام رئیس جمهور و رهبر و رئیس مجلس چیست وظایف هر کدام چیست و توسط چه کسانی انتخاب می شوند؟

هزینه وکیل برای گرفتن حکم رشد 

هزینه وکیل برای گرفتن حکم رشد بستگی به پیچیدگی موضوعات دارد زیرا این امر ساختار متفاوت خود را دارد و هزینه یکتا و قابل مشخصی ندارد و برای اینکه متوجه دقیق برای هزینه وکیل برای گرفتن حکم رشد شوید حتما باید با کارشناسان من و وکیل ارتباط بگیرید و از قیمت دقیق مطلع شوید.

سوالات متداول صدور حکم رشد دختر

دعوای حکم رشد باید به طرفیت چه کسی مطرح شود؟

دعوای حکم رشد باید به طرفیت ولی در صورت نبودن ولی به طرفیت قیم و در صورتی که نه ولی و نه قیم باشدبه طرفیت مدعی العموم مطرح شود.

برای گرفتن حکم رشد برای ازدواج به کجا مراجعه کنیم؟

برای گرفتن حکم رشد شخص متقاضی باید با به همراه داشتن شناسنامه و مدارک مورد نیاز جهت اثبات اداعای درخواست صدور حکم رشد برای ازدواج به دفاتر قضایی مراجعه کند.

پیام بگذارید

نگران مسائل حقوقیت نباش!!!

با مشاوره تلفنی و یا حضوری، در سریعترین زمان ممکن مسائل حقوقی خود را رفع نمایید.

         3301 – 031  و یا  09927285641

X