تنظیم شکواییه چیست - من و وکیل

تنظیم شکواییه چیست یکی از آثار وقوع هر جرمی، آسیب رسیدن به طرف مقابل یا همان شاکی در دعواست. من و وکیل در این موضوع اشخاصی که از وقوع جرم، خسارتی به آن‌ها وارد شده و در حقیقت متضرر می‌شوند، می‌توانند از مجرم شکایت کرده و در واقع تنظیم شکواییه تنظیم نمایند.

اعلام جرم از سوی شاکی به دادسرا، پیگیری جرم و در نهایت درخواست جبران خسارت وارده به شاکی نیازمند طرح و تنظیم شکایت رسمی نزد دادسرا یا دادگاه‌های کیفری است. شیوه آغاز رسیدگی به جرائم متعدد از این جهت که جرم واقع شده مشهود است یا نامشهود، کاملا متفاوت خواهد بود. در جرائم مشهود در صورتی که ضابطان دادگستری شاهد وقوع هر جرمی باشد، می‌توانند رسیدگی به جرم را آغاز نمایند و نیازی به نوشتن شکایت شاکی خصوصی در همان ابتدای امر وجود ندارد.

تعریف تنظیم شکواییه و مفهوم آن در حقوق

شکواییه به برگه‌ای گفته می‌شود که شاکی برای اعلام شکایت خود به مرجع کیفری تنظیم نموده و ارائه می‌نماید. آن چنان که برای ثبت دعاوی حقوقی نیاز است که به دادگاه‌های حقوقی دادخواست ارائه گردد، برای طرح دعاوی کیفری نیز می‌بایست شکواییه تنظیم و به مرجع کیفری ارائه شود.شکواییه در میان عموم مردم با نام شکایت یا شکایت‌نامه نیز شهرت دارد. تنظیم شکواییه را می‌توان به یک نوع دادخواست حقوقی تعبیر کرد که به مرجع قضایی رسمی در سراسر کشور ارائه خواهد شد و دادخواست نیز در واقع یک برگه است که برای به جریان انداختن یک دعوای حقوقی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

این موضوع را تصور کنید که یک نفر با همسایه خود بر سر مسئله‌ای اختلاف پیدا کرده و این اختلاف متاسفانه به ضرب و شتم و درگیری کشیده شده است. در صورتی که شخص آسیب‌دیده، بخواهد که آسیب‌های وارده به خود را از طریق دادگاه‌های کشور پیگیری نماید و مجرم را تحت تعقیب قرار داده و مجازات نماید، در گام اول، می‌بایست شکواییه تنظیم کرد. تنظیم شکواییه یکی از اوراق قضایی محسوب می‌گردد، که در صورت ارتکاب جرم‌های کیفری باید تنظیم شده و مورد استفاده قرار گیرد. جرایم کیفری به آن دسته از جرایم گفته می‌شود که در قانون مجازات اسلامی، مجازات‌های مشخصی برای آن‌ها در نظر گرفته شده است.

تنظیم شکواییه - من و وکیل

انواع تنظیم شکوائیه

در یک نگاه کلی و متناسب با دیدگاه عموم جامعه، شاید بتوان انواع شکوائیه را به شکایت شخصی، شکایت کیفری و شکایت حقوقی و شکایت بابت مطالبه خسارت، طبقه بندی کرد. عامه مردم به طرح دعوا از شخص دیگر، معمولا طرح دادخواست حقوقی نمی‌‌گویند و با بیان عامیانه به هر دعوایی، عنوان شکایت اطلاق می‌کنند: شکایت از شخص: از نگاه عرف جامعه هر نوع طرح شکایت یک شخص حقیقی از شخص دیگر به شکایت شخصی تعبیر می‌گردد که ممکن است در قالب شکایت کیفری یا شکایت حقوقی باشد.

  1. شکایت کیفری: طرح شکایت متضرر از جرم در محاکم کیفری که معمولا دادسراها هستند را شکایت کیفری گویند. در این نوع شکایت پس از صدور رای معمولا متهم به کیفر عمل خود خواهد رسید و مجازات خواهد شد.
  2. شکایت حقوقی: ارائه دادخواست به دادگاه‌های عمومی حقوقی کشور که معمولا برای مطالبات مالی یا جبران خسارت مادی صورت می‌گیرد را در نگاه عامیانه شکایت حقوقی گویند. در این نوع شکایت پس از صدور رای، مجازاتی برای محکوم‌علیه در نظر گرفته نخواهد شد.

شکایت بابت خسارت: این نوع شکایت نیز همان دادخواست مطالبه خسارت است که در واقع جنبه حقوقی دارد. البته ممکن است هم از مسیر حقوقی و هم در حین طرح شکایت کیفری مطرح شده و از دادگاه تقاضای رسیدگی به آن شود.

برای آن که با انواع تنظیم شکواییه با معنای اصلی آن یعنی شکایت کیفری آشنا شوید، چند مورد از شکواییه‌های رایج در دادسراها را در ادامه این بخش، معرفی خواهیم کرد:

  • تنظیم شکواییه خیانت در امانت
  • شکواییه صدور چک بلامحل
  • تنظیم شکواییه توهین و فحاشی
  • شکواییه مزاحمت و سلب آسایش
  • تنظیم شکواییه ضرب و جرح
  • شکواییه سرقت گوشی همراه
  • تنظیم شکایت و نوشتن شکواییه
  • شکایت کلاهبرداری

ماهیت شکایت‌نامه چیست؟

در رویه محاکم کشور، انواع متعددی از اوراق قضایی به چشم می‌خورد. به عنوان مثال می‌توان به فرم‌های ذیل اشاره کرد:

  • برگه‌های مخصوص برای تهیه و تنظیم دادخواست.
  • فرم‌های که در دسترس عموم قرار گرفته برای نوشتن شکایت نامه.
  • فرم‌های مربوط به تنظیم لایحه.
  • فرم‌های مربوط به تنظیم اظهارنامه.

یوه تنظیم شکایت نامه

همانگونه که ذکر شد، طبق قانون شکایت‌نامه را می‌توان در برگه‌های معمولی نیز نوشت. شما می‌توانید قبل از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، شکایت خود را در فرم‌های مخصوص آن ثبت نمایید. بنابراین صرفا کافی است که جاهای خالی مشخص شده را با اطلاعات مناسب تکمیل کنید و آن را به دفاتر خدمات قضایی ارائه دهید.

قبل از تنظیم شکواییه حتما به موارد ذیل ذیل در تنظیم آن توجه داشته باشید: نام و نام خانوادگی، سن، نام پدر، شغل، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، مذهب، تابعیت، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی و در صورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل) شاکی.

  1. موضوع شکایت، تاریخ و محل رخداد جرم
  2. ضرر و زیان و خسارات وارده به مدعی و مورد مطالبه او.
  3. ادله وقوع جرم، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان
  4. نشانی و مشخصات هویتی مشتکی‌عنه یا مظنون در صورت امکان.

مراحل تنظیم شکایت و رسیدگی به آن

تصور عموم مردم این است که در هر موقعیتی برای طرح شکایت، باید به کلانتری مراجعه نمود یا با فوریت‌های پلیس 110 تماس گرفت. در حالی که با عنایت به این موضوع که جرم یا رخداد حادث شده از چه نوع است، مراحل نگارش شکایت و تنظیم شکواییه کاملا متفاوت خواهد بود. برای مثال مطلع هستید که برای گزارش از سرقت و تنظیم شکایت‌نامه از سارق، ابتدا باید با پلیس تماس گرفت.

مامور نیروی انتظامی نیز با مراجعه و بررسی محل جرم، صورتجلسه‌ای تنظیم و به شما ارائه می‌نمایند و شما را برای ثبت شکایت به دادسرا ارشاد خواهند کرد. اما در جرایمی مثل کلاهبرداری یا جعل نیازی به مراجعه به کلانتری برای تنظیم شکواییه نیست و شما باید مستقیما به دادسرا محل وقوع جرم مراجعه کنید و شکایت خود را تنظیم و ارائه نمایید.

البته اگر جرایمی مانند زورگیری، سرقت مسلحانه، تهدید، ضرب و جرح و نظیر آن برای شما رخ داد، ضروری است برای تنظیم شکایت ابتدا با فوریت‌های پلیسی 110 تماس حاصل نمایید، تا در صورت امکان اقدامات اولیه مثل کنترل کردن موقعیت یا دستگیری مجرم را ماموران مربوطه انجام دهند و پس از آن صورت جلسه لازم توسط مامور پلیس تنظیم گردد. اما اگر مواردی که غیر اضطراری بوده مانند غصب اموال، کلاهبرداری، جعل یا سایر جرائم کیفری علیه شما واقع شده باشد، باید به دادسرا مراجعه کرده و تنظیم شکایت خود را از دادسرا پیگیری نمایید.

نمونه تنظیم شکواییه بهتر است یا تنظیم شکایت توسط وکیل؟

مشاوران و وکلای دادگستری افراد با تجربه‌ای هستند که در زمینه مسائل حقوقی و کیفری، دارای بینش، تخصص و آگاهی کاملی بوده و می‌توانند در رسیدگی به تمامی پرونده‌های کیفری و حقوقی، خصوصا تنظیم دقیق یک تنظیم شکواییه، گره‌گشای موکل خود باشند. دیدگاه و نگاه یک وکیل با تجربه به مسائل حقوقی، بسیار متفاوت‌تر از یک فرد عادی است. نمونه تنظیم شکواییه یا حتی دادخواست که شاید از نظر شما تمام جوانب احتیاطی در آن لحاظ شده است، بعد از مطالعه آن توسط یک وکیل یا مشاور حاذق در امور حقوقی یا کیفری، بعضا ممکن است دستخوش تغییرات بنیادین گردد.

پس توصیه می‌کنیم که کسب مشاوره و یا تنظیم شکایت خود را حتما به یک وکیل متخصص واگذار نمایید و تنظیم شکواییه در مسائل مهم جدا خودداری کنید. از مهم‌ترین مزایای استفاده از وکلا و مشاوران سامانه حقوقی بنیاد وکلا در تنظیم دادخواست: صرفه جویی در وقت و هزینه، رسیدن به نتیجه دلخواه و مطلوب در کمترین زمان ممکن، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، وقت گیر، چالش برانگیز و استرس زا به دادگاه و تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به شکایات مربوطه خواهد بود.

وکلای دادگستری قادرند در مورد کم و کیف و نحوه تنظیم لایحه دفاعیه، متقاضیان را راهنمایی کنند و می‌توانند بررسی نمایند که آیا ادله و مدارک کافی برای دفاع از شکایت، از سوی شما ارائه شده است یا خیر؟ علاوه بر آن وکلای مجرب و متخصص قادرند نتیجه احتمالی دعوا شما را تا حدی پیش بینی نمایند و در روند رسیدگی و تسریع آن، نقش موثر و مثبتی ایفا کنند.

تیم تخصصی من و وکیل با همکاری مستمر با وکلای متبحر و با تجربه در زمینه طرح دعوا در مسائل مختلف حقوقی،کیفری، تجاری، کار و کارگری، خانواده و غیره به صورت کاملا تخصصی و در راستای افزایش امکانات خود و در اقدامی جدید آماده خدمات رسانی به مخاطبین و موکلین خود می‌باشند. من و وکیل با ایجاد شرایط بهره‌مندی از بهترین مشاوره حقوقی تلفنی توسط وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران متخصص در زمینه‌های مورد نظر شما، بر آن است تا بتواند کارگشای کلیه مسائل حقوقی شما به بهترین شکل ممکن و در کمترین زمان لازم باشد.

اگر شما نیز از مخاطبین محترم این بنیاد حقوقی هستید، جهت اطلاع از نحوه خدمات مشاوره حقوقی آنلاین، در بستر واتساپ، به صورت تلفنی یا و به صورت حضوری یا استفاده از خدمات وکیل در تمام موارد مربوط به شکایات حقوقی و کیفری با بهترین وکلای پایه یک دادگستری و نیز کسب اطلاع از هزینه مشاوره حضوری و تلفنی و آنلاین به صفحه مشاوره حقوقی ما مراجعه نمایید.

پیام بگذارید

نگران مسائل حقوقیت نباش!!!

با مشاوره تلفنی و یا حضوری، در سریعترین زمان ممکن مسائل حقوقی خود را رفع نمایید.

         3301 – 031  و یا  09927285641

X